Thursday, February 12, 2009

Wave perturbation









The last two images are a rough analysis of almost the same moment, seen on radar and satellite, as a sinoptician would do: a classical wave-like perturbation.

On top, in the first image, you can see my analysis, where I am more interested on the banded character of precipitation.

What is nice to observe is that strong echoes develop around the occlusion and in the warm air mass, and not around the cold front as we would be temped to think.

3 comments:

WEATHERMAN said...

Sarut mana,

Sunt in general de acord cu abordarea d-voastra mai putin cu felul in care ati trasat fronturile. Punctul de triangulatie ar trebui sa fie undeva mai la sud-est. Punctul marcat de d-voastra marcheaza
minimul de presiune la sol (sub 995hPa) inregistrat in jumatatea sudica a Moldovei...Conform SATREP aceasta este o inflexiune a frontului oclus asociat ciclonului care marcata de o ramura a curentului jet polar situat la dreapta zonei de patrundere a aerului rece stabil din stratosfera. E adevarat ca acolo sunt si precipitatii importante. In consecinta frontul rece marcat de d-voastra poate fi mai degraba o parte a ocluziunii
(acolo este si eu efect stau-foehn produs de orografie)iar frontul rece este undeva deasupra Marii Negre, la est de Dobrogea. Acesta parasise sudul dobrogei inca din timpul noptii...

Aurora said...

Hi bratello! mersi de comentariu!totdeauna fronturile au starnit discutii!
la pranz, ora analizei mele, cea mai mare parte a Baraganului avea inca tendinta barica in scadere, vantul avea o componenta sudica-sudvestica, tragand masa de aer umeda (sector cald pana spre seara cand intr-adevar a trecut si frontul rece spre mare, seara zilei de 12).
SATREP face analize la nivelul Europei, dar ele trebuie detaliate la nivelul tarii; poate faci tu asta, ar fi grozav!

PS, aerul din stratosfera este stabil, dar tocmai de aceea nu este nu este neaparat si rece!
mai scrie!

WEATHERMAN said...

Sarut mana,

Aveti dreptate am uitat sa mentionez ca aerul din stratosfera nu este neaparat mai rece (strat cooling) poate fi si mai cald (strat warming ) dar cu siguranta este uscat si stabil (dry intrusion cu valori IPV ridicate) iar in canalul WV se vede foarte bine(deep black trace). Inca o data multumiri petru feedback.O zi buna!